maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kevät tuo linnunpöntöt

Linnunpönttöjen rakentaminen on antoisaa puuhaa. Rakentamisessa voi toteuttaa luovuuttaan ja viritellä erilaisia pönttöjä. Tai sitten voi rakentaa uralla vähän isomman määrän. 

Kevätpuuhiin kuuluvat myös pönttöjen vieminen maastoon. Aiemmin ripustettujen pönttöjen puhdistaminen ja kunnostaminen kiinnityksiä myöten antaa ajankulua kevään odotukseen.

Tänä vuonna lumet ovat kadonneet jokseenkin kokonaan jo maaliskuun alussa. Myös muuttolintujen virta on saatu hyvään alkuun. Aamuisin monet linnut virittelevät kevätsäveliään ja pönttölinnut mallailevat asumuksiaan. 

Ensimmäiset pöllöt aloittelevat pesintäänsä, mutta suurin osa pönttölinnuista on vasta suunnittelemassa paluutaan pesintämaisemiin. Pönttöjä voi rakentaa ympäri vuoden mutta maaliskuun on erityisen hyvää aikaa pönttöjen tekemiseen. Parhaassa tapauksessa ensimmäinen asukas voi löytyä muutamassa päivässä.

Linnunpönttöjen rakennusohjeita löytyy runsaasti netistä, esimerkiksi Suupohjan lintujen kotisivuilta. Birdlife on julkaissut mukavan pönttöoppaan myös netissä. Lisäksi pönttöohjeita on monissa kirjoissa, tuoreimpana aiheeseen on pureutunut Juha Laaksonen.

Yksikin pönttö auttaa lintuja. Erityisen antoisaa linnunpönttöjen rakentaminen on lasten kanssa. Mikäli pöntöt polttelevat oikein kovasti, voi niitä rakentaa saman tien useammankin.

Pönttöjä voi ripustaa melkein kaikenlaisiin maastoihin. Etenkin pikkupönttöihin löytyy asukkaita lähes kaikkialla, joten pöntöillä voi elävöittää maisemaa. 

Eniten pöntöistä on iloa, jos niiden elämää pääsee seuraamaan omassa pihassa. Metsissä pönttöjä voi laittaa esimerkiksi lenkkipolun varteen tai paljon käytettävään retkimaastoon.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti