perjantai 14. helmikuuta 2014

Pihabongauksen satoa

Talitiainen.
Talvella lintuharrastuksen voi ottaa rennosti, joten pihapiirin linnut tarjoavat mukavan tarkkailukohteen. Lintuja ei tarvitse lähteä katsomaan kauemmas, kun järjestää linnuille monipuolisen tarjoilun.

Käpytikka.
Tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetty valtakunnallinen Pihabongaus antaa hyvän yleiskuvan lintutalveen. Kun lintuja katsotaan kymmenillä tai sadoilla pihoilla, mukaan saadaan hyvä otos myös vähälukuisemmista talvehtijoista. Talven sääolot muokkaavat pihoihin kokoontuvaa lintujoukkoa ja jokaisessa vuodessa on omat erityispiirteensä.
  
Pihabongauksen lajimäärä (taulukossa eivät kaikki lajit) Suupohjassa jäi tällä kertaa normaalia pienemmäksi, koska alkutalven pakkasjakso harvensi talvilintujen valikoimaa (Suupohjan kisataulu). Lauhan joulukuun jälkeen tammikuussa oli vuorossa hyvin kylmä - ja edelleen vähäluminen - pakkasjakso.

Mustarastas on säännöllinen talvehtija.
Vähälukuisista talvehtijoista esimerkiksi mustarastaita oli Suupohjassa totuttua niukemmin. Satunnaisista vieraista peippoja tavattiin vain kolme eikä järripeippoja lainkaan. Tikli, punarinta ja moni muu talviharvinaisuus jäi Pihabongauksessa näkemättä.

Pikkuvarpunen on menestyjä.
Monena talvena runsaat urpiaiset ja vihervarpuset olivat tällä kertaa lähes yksittäisten lintujen varassa. Pöllöt puuttuivat lajilistalta kokonaan, sillä varpuspöllökin jäi näkemättä. Viherpeippoja löytyi sentään melko monelta pihalta. Varpusten määrä jäi alle puoleen pikkuvarpusten määrästä.

Talitiainen piti pintansa yleisimpänä lajina, sillä se nähtiin lähes jokaisella Pihabongauksen havaintopaikalla. Sinitiainen, keltasirkku ja harakka olivat seuraavaksi yleisimmät lajit. Syksyn voimakkaan vaelluksen jäljiltä käpytikka löytyi nyt talvella monelta pihalta.

Keltasirkku oli runsaslukuisin laji.
Runsaslukuisin laji oli keltasirkku, vaikka lähes lumettomassa maisemassa suuri osa keltasirkuista taisi viihtyä edelleen peltojen puolella. Toiseksi runsain lintu oli talitiainen ja kolmanneksi kipusi viime vuosien menestyjiin kuuluva pikkuvarpunen.

Sivun kuvat: kk, in


1 kommentti:

  1. BirdLifen sivuilla näkyy näköjään myös alueelliset tulokset lintuyhdistyksittäin. Mielenkiintoista verrata omia tuloksia muihin täällä tehtyihin havaintoihin.

    VastaaPoista