sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Karaton hiihtoloma

Hiihtoloma on ollut perinteisesti hyvää aika talvisille kararetkille. Tänä talvena koskikaroja on kuitenkin ollut vähän perinteisillä talvehtimispaikoilla. Pakkasjaksot ja lauhat kelit tulvineen ovat ajoittuneet siten, että koskikarat eivät ole viihtyneet erityisen hyvin Suupohjan maisemissa.

Virtavesien äärellä on ollut helmikuussa runsaasti sulapaikkoja, mutta koskikaroja niillä on pulikoinut melko niukasti. Hiihtolomaviikon perinteinen karakierros tuotti harvinaisen huonon tuloksen, kun kirjaukset jäivät nollaan. 

Jokunen havainto Suupohjassa talvehtivista koskikaroista on kuitenkin tehty myös helmikuussa. Laji on tavattu ainakin Kauhajoella ja Närpiössä, mutta havaintojen ja lintujen määrä jää huomattavan vähäiseksi.

Kauhajoella helpoimmin tavoitettava karapaikka on ollut keskustassa uimahallin vieressä sijaitseva koski. Helmikuun alussa paikalla koettiin dramatiikkaa, kun joen ylittävältä sillalta löytyi kuollut koskikara. Paikallislehdenkin sivuille päässyt kara oli mahdollisesti törmännyt sillan ylittävään autoon.

Uimahallin koski ei kuitenkaan tyhjentynyt kokonaan, sillä lauhan helmikuun aikana paikalla on nähty muutaman kerran uusi koskikara. Helmikuussa koskikara on kuitenkin ruokaillut koskella huomattavan harvoin, joten uimahallin koskella on tehty monta karatonta käyntiä.

Koskikarojen sijaan helmikuun lopun hiihtolomalla päähuomion veivät aikaiset muuttajat, kuten varhaiskevään töyhtöhyypät.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti