tiistai 8. joulukuuta 2015

Joulukuun peltotulvien joutsenia

Lauha syksy on tarjonnut linnuille jatkoaikaa. Esimerkiksi laulujoutsenia on viipynyt Suupohjan pelloilla niin sisämaassa kuin rannikollakin.

Itsenäisyyspäivän ympäristön vesisateet nostivat vedet korkealle. Ojista ja joista vedet nousivat perinteisesti tulvaherkille pelloille esimerkiksi Kristiinankaupungin Härkmeressä ja Pakankylässä sekä Kauhajoella Kainastonjoen varrella.

Samaan aikaan voimakkaat länsituulet ovat nostaneet myös meriveden huomattavan korkealle - parhaimmillaan liki metrin nollatasoa korkeammalle. Härkmerenlahdenkin rannoilla vesi on noussut laitureille.

Pari päivää itsenäisyyspäivän jälkeen meno oli Härkmeren tulvilla suorastaan keväinen. Lähes 150 joutsenta ruokaili rauhalliseen tahtiin rupatellen ja siipiään ojennellen. Joutsenten lisäksi tulvalta kuului 30-päisen sinisorsaparven räpätystä. Olipa joukkoon lyöttäytynyt yksi haapanaparikin.

Laulujoutsen oli tärkeä lintu myös päivänsankarille: 8.12. on Jean Sibeliuksen päivä. Vuonna 2015 säveltäjämestarin syntymästä on kulunut 150 vuotta, mitä on juhlistettu vuoden aikana monin tavoin.


Sibeliukselle luonto oli läheinen ja näkyi monin tavoin hänen elämässään (Sibelius abc>Luonto ja linnut). Luonto vaikutti säveltäjään syvästi lapsesta lähtien ja myöhemmin luonto oli vahvasti äänessä Sibeliuksen musiikissa.
Linnuista Sibeliuksen muistiinpanoissaan näkyivät erityisesti isot ja näyttävät lajit: kurki, hanhi ja joutsen. Joutsenissa oli kauneutta ja niiden äänissä soivat trumpetit (kts. Suomen luonto). Sibeliuksen tapa istua vuokra-autossa lintuja katsellen kuulostaa melkein nykyiseltä lintuharrastajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti