maanantai 9. tammikuuta 2012

Talvilintulaskenta 5.1. ja vähän muuta

Syyslaskenta jäi omalla reitillä väliin, mutta talvilaskenta osui kotona käynnin ajalle. Kevyt lumisade epäilytti reitille lähtöä, mutta haittaa siitä ei lopulta ollut.
Joki oli täysin sula ja vettäkin suhteellisen paljon. Koskikaraa ei kohdalle osunut vieläkään laskennassa. Alkumatkan lajistoa sillalla kirjatessani lensi yli varpushaukka tuoden mukavan lisän peruslajistoon.
Tattarin pelto-ojatkin olivat edelleen sulat. Lunta suunnilleen saman verran kuin 2010 syyslaskennassa. Pellolta ei irronnut ainuttakaan lintua!

Teponpäivän myrsky oli pannut puuta "mukavasti" nurin. Eniten tuntui kärsineen harvennetut nuoren männiköt, mutta...
...myös isompaa kuusta oli mennyt nurin. Olishan se mukavaa jos tuulenkaadot saisivat jäädä metsään lahoamaan, mutta luultavasti paikat on siistitty nopeasti. Loppumatkalla irtosi vielä uusi laji reitille, kun keltasirkkuparven seassa lenteli peippo.
Suupohjassa talvilintulaskennat ovat olleet hieman nosteessa. Hyvä niin ja toivottavasti nämä lyhyet blogijutut ovat osaltaan asiaan vaikuttaneet. Reitin tulokset: (http://hatikka.fi/?page=view&id=1044760&source=2)


Loppiasaamuna tein pikavisiitin Kaskisten suunnalle. Kalasatamassa vajaa 70 harmaalokkia ja yksi kalalokki. MB-allasalue ei vielä vetänyt lajeja koska kaikkialla muuallakin oli sulaa, paikalla vain yksi isokoskelo. Altaille vievän tien varrella myös paljon tuulenkaatoja. Närpesfjärdenin sulun kohdalla kalasteli vajaa 30 isokoskeloa. Metsä-Botniankin piipusta tuprutti yllättäen savua.Piolahdella laiskotti enkä jaksanut joulukiloja lähteä karistamaan ruovikkoon timalien toivossa. II oli onneksi samana päivänä lajin käynyt summaamassa paikalta. Rörgrundin rasvaruokinnalla ei lintuja ollut juurikaan käynyt.
Merikotkilla oli jokin isompi raato jään reunalla. Kolme halia ruokaili paikalla välillä nuoria harmaalokkeja jaakaten.

Lopuksi vielä kierros Rääsyssä. Ainoastaan talvirallissa taannoin pettänyt varma teeripaikka osoitti taas varmuutensa.

Marraskuussa manaamani salaojitukset eivät yltäneet puheiden tasolle ainakaan vielä. Ehkä keväällä myllätään maata lisää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti