maanantai 14. tammikuuta 2013

Talvilintulaskennan antia
Vuodenvaihteen talvilintulaskennoilla on pitkät perinteet, sillä kierrokset ovat alkaneet 1950-luvun puolivälissä. Jo ensimmäiseen laskentaan osallistuttiin myös Suupohjassa (yksittäisen reitin tuloksiin pääsee klikkaamalla kartan neliöitä - malliksi Kristiinasta).

Tänäkin vuonna Suomessa on laskettu talvilintuja melkoisen monilla reiteillä (Suupohjan tiedot löytyvät yhdistyksen nimen alta). Suupohjastakin reittejä kertynee kymmenkunta, kun kaikki tiedot on saatu listalle.

Reittejä on varsin mukavasti eri puolilla Suupohjaa viime vuosien aktivoitumisen myötä. Reitin edessä olevaa numerolinkkiä klikkaamalla pääsee tutustumaan laskentakierroksen havaintoihin (malliksi Kauhajoen keskusta).

Tulossivu on aika sekava ja lintujen nimet ovat vain tieteellisinä versioina, mutta pienen perehtymisen jälkeen reitin antiin pääsee kiinni. Mielenkiintoinen lisä on sivulta löytyvä kartta, joka kertoo laskentareitin kulun.

Suupohjan rannikolla nähtiin monia vesilintulajeja. Marjalintujen jälkijoukkoja osui useammalle reitille jopa taviokuurnia myöten. Harvinaisuuksista laskennassa nähtiin esimerkiksi valkoselkätikka.

Teeriä on ollut tänä syksynä runsaasti, mikä näkyi muutamalla reitillä. Keltasirkku on peltomaisemien valtalaji, joka pääsee nauttimaan tänä talvena puimattomista pelloista. Vaikka kylillä ja pelloilla voi liikkua paljonkin lintuja, niin syvissä metsissä lintutalvi voi olla hiljainen.

Laskennoissa havaittuihin lintuihin ja niiden määrien muutoksiin eri laskentakerroilla voi tutustua esimerkiksi Linnustonseurannan tulospalvelussa. Tämän vuoden talvilaskennan tunnelmista voi lukea ainakin Teuvan Perälän ja Lauhanvuoren kansallispuiston näkövinkkelistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti