perjantai 2. marraskuuta 2012

Marjavuoden satoa

Taviokuurnakoiraalla on komean punasävyinen höyhenpuku. 

Pihlajat ovat kantaneet tänä vuonna runsasta satoa, josta on riittänyt syötävää myös marjalinnuille. Lokakuussa Suupohjassa olikin poikkeuksellisen vilkasta, kun marjat liikuttivat lintuja.

Muuttavia tilhiä laskettiin mukavia määriä etenkin rannikolla. Parhaana päivänä tilhiä summattiin lähes neljä tuhatta. Vähintään kolmen tuhannen tilhen muuttopäiviä kirjattiin kolme.

Taajamien marjaisat pihlajat ovat houkutelleet tilhiä kylille. Esimerkiksi Kauhajoen keskustassa on saatu seurata hienoa kuhinaa, kun parhaimmillaan pari tuhatta tilheä on pyörinyt marjojen perässä. Vielä marraskuun alussa tilhiä oli liki nelinumeroinen määrä.

Taajamissa tilhien seurana on pyörinyt jonkin verran räkättirastaita sekä satunnaisia punakylkirastaita. Syksyn hienoin ilmiö on kuitenkin ollut taviokuurnien runsaus.

Taviokuurna on pohjoisten havumetsien salaperäinen asukas, jota voi päästä katselemaan etelässä satunnaisesti parhaina marjavuosina. Tänä vuonna ensimmäiset taviokuurnat nähtiin Suupohjassa lokakuun puolivälissä.

Naaraiden värisävyt vievät kellanruskean suuntaan.
Lajilla oli pari poikkeuksellisen vilkasta muuttopäivää, jolloin rannikolla laskettiin 730 ja 400 muuttavaa taviokuurnaa. Määrät taitavat olla lähellä ennätyksiä Suupohjan mittakaavassa.

Muutamat taviokuurnat ovat pysähtyneet nauttimaan Suupohjan marjoista pidemmäksi aikaa. Esimerkiksi Kauhajoen keskustan pihlajissa laskettiin lokakuun lopulla 26 ruokailevaa lintua.

Taviokuurna on hieman omalaatuinen marjalintu, sillä se syö mehevistä marjoista vain kovan siemenen ja jättää pehmeän marjaosan käyttämättä. Tilhet ja rastaat osaavat nauttia paremmin varsinaisen marjan aromeista.

Taviokuurnia on ollut liikkeellä vielä marraskuun alkupäivinä. Lentävät linnut paljastuvat parhaiten sointuvista äänistä, jotka erottuvat selvästi esimerkiksi tilhien helinästä. Marjapuissa ruokailevat linnut ovat varsin pelottomia, joten niitä pääsee katselemaan usein hyvinkin läheltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti