perjantai 1. toukokuuta 2009

Ekovappua piolahdella 1.5

Retkisuunnitelmia vapuksi oli 2, joko stånggrundiin staijiin tai ekoretkelle. Vappuna tiellä on huomattavasti vähemmän liikennettä ja ennusteet sään puolesta lupailivat kohtuullista pyöräkeliä, joten aamulla hyppäsin pyöränselkään. Ja suuntana rannikko, ei kuitenkaan stånggrundiin asti. Piakkoin irtosi toukokuun ensimmäinen pinna kun käenpiika huudatti sarjaansa. Ja ABC: kulmilta löytyi mustavaris, joka saattaisi olla sama joka oli samallapaikalla jo talvella. Perälässä kohtasi sankka sumu. Onneksi sumu oli vain perälässä joten ei sumusta ollut haittaa ollenkaan.

8-tien ylitettyä tuumasin mikä mahtaa olla ensimmäinen ekopinna joka jää sisämaa sarjan ulkopuolelle. Arvailut olivat vielä puutelistalla olevat kivitasku tai selkälokki, viimeistään lahdelta tulee isokoskelo. Arvailut eivät osuneet kun sembramäntyjen juurella pomppi pähkinähakki. Piakkoin taivaalla huuteli meriharakka ja sen jälkeen löytyi kivitasku, joten aika lähelle kuitenkin.


Piolahdella lietettä oli laajalti, kun vesi tapaa olla keväisin jossain muualla. Vastavaloon tihrustaessa irtosi lajeja reilunlaisesti, kun vesiäisiä teuvalta saa vain hyvällä tuurilla. Kuitenkin peruslajistoon lisänä irtosi vain punasotka.

Taveja löytyi kaiken kaikkiaan yli 60. Paikalla viihtynyt ameriikanserkku oli ilmeisesti jo eilen jatkanut Euroopankiertuetta.

Kun on näin lähelle merta päässyt, pitäähän ainakin haahka jostain saada. Kaskisiin asti en vielä lähde polkemaan joten suuntasin torrbonönin niemelle. Matkalla sinne rätisi peukaloinen juurakkokasalla, jota oli jo jonkin verran siirretty, joten peukun pesintä varmaan epäonnistuu.

Rämmittyäni surkean metsänläpi siintyi aavameri eessäpäin. Paikasta irtosi ilman kiikareitakin haahka ekolistalle optiikan avustaman melanitat, mertenmetso ja kuikka.

Laulujoutsenen ja kyhmyjoutsenen kohtaamisesta on ollut paljoin puhetta, kumpi väistää. Täällä kohtaaminen on jo todella lähellä, noin 5 metriä.

Kyhmyjoutsen hautoo kuvan vasemmalla laidalla ja laulujoutsen oikealla(tyrnipuskan oikealla puolella). Laulujoutsenen naapurina on räyskä ja haahkojakin luodolla varmasti pesii, joten ei ihan normaalissa erämaan ympäristössä. Kauhajoellahan laulujoutsen pesii keskellä peltoja entisessä savilammessa aivan kylätienvieressä. Joten muuntautumis kykyä kansallislinnullamme ainakin on.

Retken lisäyksenä tuli. Vuodareita10, ekopinnoja 32 joista 3 sisämaan puolella. Kilometrejä 75, kokonaisaika n. 7 tuntia joista poljettu 4:25.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti