keskiviikko 22. elokuuta 2012

Elokuun aamua Siipyyn lintutornilla


Elokuinen aamu Siipyyn lintutornilla on leppoisa. Selkeän yön jäljiltä lämpöä ei ole monta astetta, mutta heikko tuuli ja vauhdikkaasti nouseva aurinko korjaavat tilanteen nopeasti.

Lintumaailmassa on rauhallisen odottava tunnelma. Keskikesän kahlaajamuutto on hiljentynyt ja monet saariston pesimälinnut ovat jättäneet kotiseudut taakseen. Naurulokkien ja tiirojen muutto on edennyt pitkälle, mutta merikihut ovat viihtyneet pesimäpaikoillaan huomattavan kauan.

Storbådanin mökin ympärillä pyörii runsaasti lokkeja. Vanha merikotka järjestää näytösluontoisen esityksen ja käy hakemassa saaresta lokinpoikasen ateriakseen. Kotkan raahatessa raskasta saalistaan mantereelle saaren ympärillä kiehuva lokkiparvi asettuu nopeasti aloilleen.


Koskeloilla ja joutsenilla on runsaasti keskenkasvuisia poikasia, joita emot käyvät esittelemässä lintutornin edustalla. Perhekoossa isokoskelo vie ylivoimaisen voiton mutta joutsenet saavat lisäpisteitä molempien vanhempien osallistumisesta poikasten hoitoon. Tornilla vierailevat joutsenet ovat nimenomaan laulujoutsenia, jotka ovat asettumassa aiemmin kyhmyjoutsenten hallitsemiin saaristomaisemiin.


Elokuussa saariston vakiovieraisiin kuuluvat harmaahaikarat, jotka huilaavat hetken joutsenperheen seurassa. Viiden haikaran porukka ei jaksa kauaa seisoa samoilla kivillä, vaan matka jatkuu kohti pohjoista. Elokuu on kiertelevien haikaroiden parasta aikaa, sillä tähän aikaan harmaahaikaroita pääsee näkemään myös sisämaan kosteikoilla ja jokivarsissa. Tänä vuonna harmaahaikaroita näkyi kevään ja kesän aikana melko niukasti, joten syysvieraat ovat tavallista odotetumpia.


Siipyyn lintutornin lähipuissa pyörii runsaasti lintuja. Varispoikueet partioivat rannalla, josta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista tutkittavaa. Merikotkan tai muiden isojen petolintujen liikkuessa lähimaisemissa tarkka tähystys on kuitenkin tarpeen.


Lintutornin lähimäntyjen latvoissa keikkuu myös pienempiä lintuja: pajulintuja, hippiäisiä ja tiaisia. Latvusten ympärillä pyörii silmin nähden runsaasti hyönteisiä, joten nälkä ei varmaan kiusaa mäntyjen oksankärjissä keikkuvaa nuorta sinitiaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti