keskiviikko 29. elokuuta 2012

Valkoposkilaskentaa pohjustamassa


Valkoposkihanhet lasketaan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna (31.8.-2.9.) koko Suomessa (laskentaohjeet). Valkoposkihanhi on mielenkiintoinen uudisasukas, joka on löytänyt nopeasti sijansa myös Suupohjan pesimälinnustosta. 

Viikonlopun laskentaa pohjustettiin alkuviikon retkellä, joka suuntautui Kristiinaan. Ensimmäiset valkoposkihanhet tulivat vastaan Dagsmarkin keskustassa, missä nelisensataa hanhea kierteli pitkään sopivaa ruokailupaikkaa etsien.

Valkoposkihanhien pääjoukko löytyi tutuilta pelloilta Lillsundintien risteyksen tuntumasta. Samat pellot ovat myös keväisin hanhien ja joutsenien suosiossa.

Pelloilla oli tarjolla hanhille sopivan lyhyt nurmi. Myöhäisen kesän vuoksi perunat ovat vielä mullissa ja viljat puimatta. Hanhia on lähes mahdoton löytää korkean kasvillisuuden keskeltä.

Lillsundintien risteyksen nurmilla laidunsi noin 1500 valkoposkihanhea, joista tuhat lintua lähti lähes välittömästi Härkmeren suuntaan merikotkan hätistämänä. Kovahermoisempi osa hanhista nosti päitään hetkeksi, eikä hätkähtänyt, vaikka myös ampuhaukka kiiti parven yli hanhien päitä hipoen.


Isojen parvien pääluvun laskeminen ei ole aivan yksikertaista, sillä yksittäiset linnut jäävät helposti piiloon kasvillisuuden katveeseen tai muiden lintujen taakse. Hyvä esimerkki hanhien laskemisen vaikeudesta nousi esiin, kun oli katsellut hanhia noin parikymmentä minuuttia.

Yllättäen huomasin hanhien takaa pilkottavan valkoisen kyljen. Ihmettelin, etten ollut huomannut hanhien seurassa ollutta joutsenta aiemmin. Vaan ei linnusta joutseneksi ollut.

Tarkempi katsominen paljasti linnun väreiltään vinksahtaneeksi valkoposkihanheksi. Linnun selkä oli lähes yhtä vaalea kuin maha ja myös pään mustat osat olivat huomattavan vaaleat.  


Viikonlopun hanhilaskennassa kannattaa olla tarkkana. Hanhiparvien seurasta voi löytyä monenlaista mielenkiintoista katsottavaa. 

Lapväärtin lisäksi perinteisiä valkkaripaikkoja on ollut ainakin Piolahden ympäristössä. Pienempiä parvia voi liikkua myös kauempana vakiintuneista ruokailupaikoista. 

Erityisen hyvä aika hanhien laskemiseen on illalla, kun hanhet siirtyvät pelloilta saariston yöpymispaikoille. Vinkkejä hanhien ruokailupaikoista ja yöpymislentojen ajankohdista löytyy Tiirasta.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti