tiistai 8. tammikuuta 2013

Välipäivien rentoutumiset

Joulu osui mukavasti viikolle, joten päiviä jäi mukavasti käytettäväksi retkeilyynkin. Talvilintulaskenta tuli suoritettua välipäivinä mukavassa pakkasessa juuri ennen sään lauhtumista. Peltopyille oli mukavasti kieppivärkkiä jäljellä eivätkä linnut välittäneet näyttää kameramiehelle kuin hieman päätä. Päitä nousi sieltä täältä, joten laskenta piti suorittaa jälkijonoa tarkastelemalla, kun en viitsinyt lintuja lentoonkaan ajaa. Summasin parvessa olevan 15 lintua.

 Tattarissa nousi liki 70 teeren parvi lentoon puimattomasta kaurapellosta. Laskentareitille ei näin suurta parvea ole vielä koskaan osunut. Kuvaan ehdin saada ainoastaan lintujen ruokailujälkiä.
 Vaikka oli talvilaskenta kyseessä, oli reitillä yllättävän paljon lintuja. Uutena lajina reitille sain nyt vasta tilhen, naakkoja oli enemmän kuin koskaan ja keväinen reitinmuutos kulkemaan karjatilan ohi tuotti komean 45 varpusen parven. Puhdas varpusparvi karjatilalla ja 200 m eteenpäin 20 pikkuvarpusta ruokintapaikalla ilman ainuttakaan varpusta!
Varis harmaassa takissaan kuuluu talvilintulaskentojen peruslajistoon sisämaassa, mutta kolme ylilentänyttä harmaalokkia ei. Syyslaskennassa lajin taannoin olen havainnut, joten uutta lajia reitille niistä ei irronnut. Reitin tulokset.


Lokkeja oli rannikollakin ollut jonkin verran liikeellä, joten päätin käydä Kaskisten kalasatamassa tarkastamassa tarjonnan. Edellisinä päivinä paikalla käyneet eivät lintuja juuri olleet nähneet muutamaa harmaa ja merilokkia lukuunottamatta. Sama trendi jatkui nytkin, ilmeisesti kalastajat ovat vähentyneet tässäkin satamassa. Paikalla oli kuitenkin yksi harmaalokki, joka ei oikeen lentoon tahtonu nousta ja muutenkin aika aneemisen oloisesti käyttäytyi. Sotkuisen näköinen lintu on varmaankin saanut jostain öljyä tms. pukuunsa.

Muuramessa ruokinnallani kävi ei niin yleisiä vieraita. Lajin ruokintavierailut taitavat tosin yleistyä vuosi vuodelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti